איך לתכנן נכון מערכות אוורור לחממות וחקלאות?

סוגיית האוורור הנה חשובה לאין שיעור להצלחת גידולים חקלאיים ובעלת השפעה משמעותית. אך הבשורה המשמחת היא שניתן להתגבר עליה באמצעות תכנון נכון של מערכות אוורור.

ישנם משתנים רבים אשר עשויים לגרום לפגיעה ביבול ובאיכותו, כאשר עלייה בטמפרטורה ולחות הן בין הגורמים העיקריים. מלבד השפעתם על היבול, לחות וחום גבוהים משפיעים גם על העובדים ועשויות לגרום לכאבי ראש, סחרחורת ואף מכת חום. לכן, סוגיית האוורור הנה חשובה לאין שיעור ובעלת השפעה משמעותית. אך הבשורה המשמחת היא שניתן להתגבר עליה באמצעות תכנון נכון של מערכות אוורור.

מה צמחים רוצים?

צמחים אינם זקוקים רק למים ולקומפוסט, אלא גם לאוורור לכן חשוב מאוד להקדיש לכם מחשבה וזמן ולמצוא פתרונות מיטביים. כמובן שהפתרון האופטימלי הוא אוורור טבעי, אולם בהיעדרו, גם ונטות לחקלאות יציעו פתרון איכותי. לכל פתרון ישנם יתרונות וחסרונות, אותם חשוב להכיר לפני שמיישמים את התכנית.

פתחי אוורור – הפתרון הטבעי

יצירת פתחי אוורור בקירות החממה מאפשרת לאוויר החם לצאת החוצה ומקטינה את לחץ האוויר בתוך החממה, כאשר ניתן בהחלט לתכנן פתחי אוורור מבוקרים המופעלים באופן ידני או חשמלי. יש לציין שפתרון זה יעיל בעיקר עבור שטחים קטנים ופחות אופטימלי בשטחי גידול גדולים יותר. בשטחי גידול גדולים יותר מומלץ לתכנן גם פתח אוורור בגג.

היות ולחום יש נטייה לעלות למעלה באופן טבעי, פתח בגג מאפשר את יציאת החום החוצה, ללא כל התערבות. לשיטת אוורור זו יש יתרונות כמו למשל עלויות הקמה ואחזקה נמוכות. עם זאת, יש גם חסרונות כמו תלות גדולה במזג האוויר ושליטה נמוכה בתנאי האקלים.

שילוב מאווררים תעשייתיים ומפוחי אוויר

היות והפתרון של אוורור טבעי לבדו אינו תמיד אידיאלי ניתן להיעזר בטכנולוגיה קיימת ובפתרונות אוורור שישפיעו על הטמפרטורות ויקטינו את התלות במזג האוויר בחוץ. למאווררים תעשייתיים ומפוחי אוויר יש יתרונות: הם שומרים על סירקולציה טובה וזרימת אוויר ולכן הופכים את המתחם ליותר קריר ונעים. כמו כן כאשר מדובר באוורור חללים גדולים, מאוורים אלו יותקנו במיקומים אסטרטגיים על מנת לספק את התוצאות הרצויות. ישנם מקומות בהם ניתן להתקין את המאווררים ללא תכנון בעוד שאחרים ידרשו תשתית מתאימה לכך.

השיקולים בשילוב מערכות אוורור מסוגים שונים

מלבד מאווררים, ניתן להתקין בחממות גידול גם מערכות אוורור נוספות שיהפכו את תנאי האקלים לאופטימליים. זאת כמובן תוך התייחסות למגוון גורמים משפיעים כמו: סוג הגידול, גודל המבנה, התנאים האקלימיים הדרושים ועוד.

כאשר בוחנים את כל המשתנים הללו, אפשר להתאים את מערכות האוורור הנחוצות לרבות מאווררים, מסכי אוויר ומוצרים נוספים ולהם פונקציות שונות ויעילות בהתאמה לצרכים ולדרישות של הגידול והמגדל. לאוורור אקטיבי יש יתרונות ביחס לאוורור הטבעי, כמו למשל שליטה גדולה יותר על תנאי האקלים בתוך החממה, הקטנת התלות במזג האוויר ועוד. עלותם אולי גבוהה יותר מאשר פתרונות אוורור טבעיים, והם צורכים חשמל. אך זו השקעה משתלמת לכל הדעות שמובילה לתוצאות יותר איכותיות וליצירת תנאים אופטימליים גם לגידולים וגם לעובדים.