לאוורר את החלל: מי צריך ונטה ואיך בוחרים אחת שתתאים?

לקוחות פרטיים, מוסדיים, עסקיים ותעשייתיים זקוקים למערכות אוורור. כמה מהם יכולים להיעזר במערכת האוורור הוותיקה, היעילה והמוכרת העונה לשם "ונטה". אותה מערכת אוורור חכמה, יעילה ומתוחכמת יכולה להתאים גם לכם, אם אתם רוצים לאוורר חלל בבית, במשרד, בעסק, בבניין או במפעל. מהי ונטה? מי צריך אותה? מה חשוב לדעת לפני שרוכשים ונטה ואיך מתאימים את הונטה לצרכים שלכם? הכל על האמצעי שיעזור לכם לאוורר ולהתאוורר.

מה זה ונטה?

ונטה היא מערכת אוורור ותיקה הבנויה על רעיון של חילופי אויר במקום בו אין מספיק אוורור. ישנם אין סוף חללים הזקוקים לסיוע של ונטה כדי לאפשר זרימה של אויר מהחלל החוצה והחלפתו תוך ערבובו באוויר המגיע מהחלל החיצוני פנימה. הונטה עובדת בעקרון של יניקת אוויר ושל דחיסתו. ישנם מגוון סוגים של ונטות, ולכל ונטה יתרונות משלה ההופכים אותה למתאימה במיוחד לצרכים ספציפיים.

מי זקוק לונטה?

ראשית, לקוחות מהמגזר הפרטי: אתם מבשלים במטבח שלכם ורוצים למנוע התפשטות הריח בכל הבית? ריח ממסעדה סמוכה או מדירת שכנים ממלא את הבית ללא הרף? יש בביתכם מרתף, ממ"ד, מטבח, שירותים או מקלחת ללא חלונות ואתם זקוקים לפתרונות אוורור? ונטה היא הפתרון.

הרבה מאד לקוחות מהמגזר הפרטי זקוקים להתקנת ונטה לשם אוורור מטבחים, חדרי שירות, ארונות וחדרי ארונות, עליות גג, מחסנים, שירותים וחדרי אמבטיה, קומות גבוהות (חום עולה לקומה שניה), ממ"ד (לרבות אוורור גז רדון), מרתף ועוד.

גם במגזר העסקי-מוסדי ונטה היא מצרך מבוקש. ישנן ונטות לחדרי ישיבות, ונטות לאולמות קטנים, ונטות לחדרי עישון, ונטות לחדרי מכונות, ונטות לאולמות עבודה, ונטות לחניונים, מפוחים להשוואת לחצים ולשינוע אויר במערכות מיזוג וצינון אויר, ונטות למחסנים, לבתי אריזה, למכולות וכן הלאה. לקוחות מהתעשייה זקוקים לונטות במטבחים תעשייתיים, במחסנים, במבני תעשייה גדולים, בבתי אריזה, במכולות וכיוצא באלה. לקוחות מהמגזר החקלאי מבצעים התקנת מערכות אוורור ברפתות, בלולים, בחממות ובמטעים.

גם ונטה חשוב לדעת לבחור

לרוב, במגזר התעשייתי ובמגזר החקלאי נדרשות מערכות אוורור מאסיביות יותר מונטה, אבל בבנייני משרדים, במוסדות קהילתיים, במקומות עבודה, בבתים פרטיים, בבתי עסק, בבתי כנסת, בבנייני מגורים וכיוצא באלה, ונטה יכולה בהחלט להיות פתרון אוורור מתאים ויעיל. עם זאת, כדי ליהנות מיתרונותיה ומתרומתה של ונטה לחילוף האוויר יש לדעת לבחור את הונטה הנכונה.

לכל חלל ונטה משלו, או: איך בוחרים ונטה?

נראה כי בחירת ונטה היא משימה פשוטה, אך לא כך הדבר. אם אתם מחפשים אחר ונטה, עליכם להתחשב במספר מאפיינים שישפיעו על סוג הונטה, על גודלה ועל מאפייניה. בראש ובראשונה עליכם לבחור מבין מגוון של מוצרי ונטה ועליכם להכירם.

אז אילו ונטות קיימות ומה ההבדלים בין ונטה אחת לאחרת?

הונטות נבדלות האחת מרעותה בגודל, בקוטר, בפונקציות של הונטה, במידת התנגדותה לזרימת אויר, בספיגת אויר, בסוגי תריס (חשמלי / אל חוזר, קבוע, חיצוני, פנימי) ובדגם של הונטה. ישנם מספר דגמים: ונטה צנטריפוגלית (טורבו), ונטה צירית, ונטה דגם חלון, מפוח צינור צירי ומפוח צנטריפוגלי.

איך בוחרים ונטה מתאימה?

ישנם מספר שיקולים המשפיעים על בחירת הונטה:

  • מטרות התקנת הונטה – פינוי אויר מזוהם (גז ראדון, למשל), פינוי ריחות (מטבח, שירותים), מניעת עובש והחלפת אויר (ארון, מזווה, ממ"ד, מרתף, מחסן), אופי הפעילות בחדר (שירותים או מטבח), האם נדרשת ונטה שקטה במיוחד, כמה פעמים רצוי שהאוויר בחלל יתחלף, עד כמה החלל שימושי וכן הלאה. בהקשר זה יש להתייחס לכמויות האוויר אותן הונטה מוציאה ומפנה ולכמויות האוויר שהיא מכניסה לחלל.
  • סוג החלל – אמבטיה, שירותים, מטבח, מרתף, ממ"ד, מחסן, קומה גבוהה ועוד.
  • גודל החלל – לרוב לחלל גדול תתאים ונטה גדולה, שתוציא אויר רב יותר לכל מטר רבוע בחלל. אם הפעילות בחלל גדול פחות "בעייתית" מהפעילות בחלל קטן במיוחד, תידרש אותה הונטה או אפילו ונטה גדולה יותר דווקא בחלל הקטן. כדי לפשט את העניין חשבו על הדוגמא הבאה: אוורור חדר ארונות מול אוורור תא שירותים קטן ללא חלון – איזו ונטה נדרשת לכל חלל ומי זקוק לונטה "חזקה" יותר. נראה שהדוגמא מספקת תשובה טובה.
  • התכולה בחלל המאוורר – צמחיה, ריהוט, מזון, חומרים מסוכנים, חומרים דליקים וכדומה.
  • סוג הקיר עליו תתוקן הונטה – גבס/בטון, וגודלו.
  • אוורור קיים – פתחים, זרימת אויר, חלונות, דלתות וכיווני אויר בחלל.
  • מיקום הונטה (קיר חיצוני/פנימי) ואורך הצינור (עד כמה רחוקה הונטה מהחלל החיצוני), זוויות הצינור וכדומה – כאשר הצינור ארוך וזוויתי יש צורך במידת התנגדות לזרימה גבוהה מהרגיל.
  • תוספות ושדרוגים, למשל: טיימר, תריס חשמלי, מפסקי טיק טק, גרילים אחוריים וכיוצא באלה.
  • אחריות.
  • עמידות – ישנן ונטות חסינות בפני מים ואבק, וישנן גם ונטות חסינות בפני אש.